CIRCUS MIND – JOY MACHINE

Artiest info
Website
facebook

Label:Outhouse Records Inc.

video

 

Om hun twintigjarige bestaan te vieren brengt de New Yorkse rockformatie ‘Circus Mind’ dit jaar hun derde studioalbum uit onder de titel “Joy Machine”, de opvolger van het al in 2006 verschenen album “Silver Flower”. Het muzikale brein achter deze band is Mark Rechler, zanger, songschrijver en keyboardsspeler. De vier andere groepsleden zijn bassist Chris Crosby, gitarist Dave Berg, drummer Dan Roth en percussionist Steve Finkelstein.

Voor de opname van de tien tracks op “Joy Machine” werd voor elk nummer een andere gastmuzikant uitgenodigd en een blazerskwartet zorgde voor extra instrumentatie bij de songs die de funk- en rocksound van de jaren ’70 reproduceren. Op de video’s laten we u eerst luisteren naar de albumtiteltrack “Joy Machine” met Scott Metzger van de rockband ‘Joe Russo’s Almost Dead’ op gitaar, gevolgd door de eerste single uit het album, zijnde het funky nummer “Are You Ready?” waarvoor Brandon ‘Taz’ Niederauer de rol van gastgitarist op zich neemt.

Met de samen met Ivan Neville - zoon van soulzanger Aaron Neville en uit New Orleans afkomstige multi-instrumentalist - gebrachte song “Jazzfest Time” is er inmiddels ook al een tweede single uit “Joy Machine” op de markt verschenen. Het funkgehalte is daarna zeer hoog in het met ‘The Main Squeeze’-gitarist Max Newman gebrachte nummer “Mean Mutha Fucka” en de onvolprezen ‘Wilco’-gitarist Nel Cline zorgt voor het betere gitaarwerk op de rustig gebrachte rockballad “Longing Song”.

Met de opname van “Joy Machine” werd al in augustus 2019 begonnen maar de bal ging pas echt goed aan het rollen tijdens de corona-pandemie toen er voor Mark Rechler enorm veel tijd vrijkwam om in de studio door te brengen. De muzikale invloeden op het werk van ‘Circus Mind’ zijn afkomstig van seventies-groepen als ‘Mott The Hoople’, ‘Traffic’, ‘Steely Dan’ en ‘Little Feat’. Dat horen we het best in nummers als “Errand Boy”, “Three Muses” of het bluesy “Nutbag” waarop Marc Ribot, bekend van zijn werk bij Tom Waits en Elvis Costello, op gitaar meespeelt.

Ook albumafsluiter “Troubled Times” is hier het aparte vermelden waard, mede dankzij de inbreng van de 77-jarige blues- en R&B-zanger Walter ‘Wolfman’ Washington uit New Orleans en van de New Yorkse muzikant Bill Titus op gitaar. Door al deze zeer diverse samenwerkingsverbanden is het derde album “Joy Machine” van Mark Rechler en en zijn band ‘Circus Mind’ een unieke plaat in dit funk-, rock- en bluesgenre geworden.

(valsam)